1. Virusi

Ne možete surfati Internetom? Racunalo vam se ucestalo resetira ili jako sporo radi? Izgubili ste svoje slike i dokumente pohranjene na racunalu? Vjerojatno je razlog tome što se vaše racunalo zarazilo virusom.

U kratkom edukativnom video materijalu saznajte što su virusi, kako ih prepoznati, što mogu vašim racunalima napraviti te kako se od njih štititi.

2. Zaštita podataka - vlastiti podaci

Što su to moji osobni podaci? Što se može dogoditi meni, moje prijateljima i/ili obitelji ako ne štitim(o) osobne podatke? Kakve nam opasnosti prijete ako svoje (ili tude!) osobne podatke objavljujemo na društvenim mrežama?

Odgovore na ova pitanja potražite u kratkom videu kojeg smo pripremili za vas!

3. Zaštita podataka - podaci drugih ljudi

Zaštita osobnih padataka, kao što svi govore, iznimno je važna. No, zašto je tome tako možda najbolje govore razne životne situacije.

Pogledajte video (foto-pricu), temeljenu na istinitom dogadaju, koja pokazuje što se sve može dogoditi nakon nehoticnog otkrivanja osobnih podataka.

4. Kriptografija

Od davnina postoji potreba za sigurnom razmjenom informacija. U novije vrijeme, gotovo je nezamisliva razmjena informacija, bilo osobnih bilo poslovnih, bez korištenja racunalnih mreža.

Internet, medij koji se koristi za komunikaciju, oblikovan je tako da ni na koji nacin ne štiti poruku (informaciju) koja se prenosi od neovlaštenog pristupa. Upravo stoga se javila potreba za "skrivanjem" sadržaja (informacije) paketa koji se šalju kroz Internet.

Kriptografija je metoda pretvaranja razumljivog teksta u niz necitljivih znakova koje nitko bez poznavanja tajnog kljuca ne može pretvoriti u izvorni oblik.  U ovom kratkom videu naucite još ponešto o kriptografiji, te nacinu njenog korištenja kako biste povecali vlastitu sigurnost.

5. Zaštita kucnog Interneta

Mogucnost pristupa Internetu od kuce u današnje je vrijeme jednako uobicajeno kao imati i telefon kod kuce. Razvoj tehnologije omogucio je da gotovo sva kucanstava u Hrvatskoj za relativno nisku cijenu imaju konstantan pristup Internetu.

Štoviše, u današnje vrijeme sve je više kucanstava koja ne samo da imaju više racunala spojena na Internet, vec imaju i lokalnu (kucnu) racunalnu mrežu. To znaci, da uredaj za pristup Internetu omogucava i razmjenu informacija izmedu razlicitih uredaja (racunala, pametni mobiteli, smart televizori i sl.) u kuci. Kako i ti uredaji (koji se zovu usmjerivaci) mogu sadržavati sigurnosne ranjivosti, u opasnosti su svi spojeni uredaji.

U ovom videu pogledajte koje sve opasnosti prijete, te na koji nacin se možete zaštiti.

6. SPAM

Sigurno ste se vec dobili elektronicku poštu nepoznatih pošiljatelja kojom vam se nudilo da nešto kupite. Takva poruka, kao i sve poruke neželjenog sadržaja u strucnoj literaturi naziva se SPAM.

Pogledajte kratki video u kojem objašnjavamo tko šalje spam, zašto to cini te i koje su posljedice. Naravno, u videu su na kratak i jasan nacin navedeni savjeti kako se štititi od spama.

7. Phishing

Rijec "phishing" na engleskom jeziku znaci pecanje. No, što ta rijec znaci u svijetu racunala? Kao što ribic koristi mamce kako bi naveli ribu da zagrize udicu, tako i zlonamjerni napadaci koriste posebno oblikovane poruke elektronicke pošte i web stranice kako bi napravili jednu od dvije stvari.

Prvi slucaj jest taj kada vi pristupate njihovoj posebno oblikovanoj zlonamjernoj stranici vjerujuci kako se radi o stranici vlasnika kojem vjerujete (npr. vašoj banci, google-u, vašoj tvrtci i sl.) te tamo nesvjesno napadacu odajete svoje informacije.

U drugom slucaju, kada se radi o phishing elektronickoj pošti, napadaci vam pokušavaju poslati takvu poruku elektronicke pošte za koju cete pomisliti da ju šalje osoba od povjerenja (banka, policija, vaš informaticar, ...) te postupiti prema napucima u njoj.

Ovim videom pokušat cemo vam objasniti i kako prepoznati phishing poruku te kako se štititi od napadaca koji ju koristi.

8. Obfuskacija programskog koda

Razvojem i komercijalizacijom softvera, zaštita izvornog programskog koda postala je nužan faktor u radu softverske industrije. U tu svrhu razvijene su razne tehnike kojima se programski kod može uciniti necitljiv ljudima. Najpopularnija metoda za „skrivanje“ izvornog koda programa je obfuskacija, no postoje i brojne druge tehnike koje se prilikom izmjene koda obicno kombiniraju. Za provodenje obfuskacije i drugih metoda postoji mnogo besplatnih i komercijalnih alata koji se mogu primijeniti na razne programske jezike. U ovom dokumentu opisane su najpopularnije tehnike „skrivanja“ izvornog programskog koda, zatim se navedeni neki popularni alati, a opisana je i tzv. „tehnika deobfuskacije“ koja se koristi za ponovno otkrivanje izvornog koda izmijenjenog programa.

Izvor: LSS Security

 

Idi na vrh