U posljednje vrijeme u medijima diljem svijeta se često spominje novi član Microsoftove obitelji operacijskih sustava Windows. Riječ je o operacijskom sustavu Windows 8 čiji se dolazak na tržište očekuje 15. kolovoza 2012. godine.  Tvrtka Microsoft najavila je Windows 8 kao potpuno promijenjeni operacijski sustav u odnosu na dosadašnje Windows operacijske sustave čiji je cilj ponuditi korisnicima mnoštvo novih, modernih mogućnosti, od samog izgleda korisničkog sučelja, preko performansi do sigurnosti.

Dokument daje uvod u razvoj operacijskih sustava Microsoft Windows od njihovih početaka 1985. godine pa sve do danas, pregled novosti koje donosi operacijski sustav Windows 8 s posebnim naglaskom na sigurnosne novine, te mišljenja javnosti i stručnjaka s područja sigurnosti o novom, promijenjenom operacijskom sustavu.

 

 

"Laptop, stolno računalo, tablet - sve može pokretati jedan operacijski sustav." - ovim riječima predstavljen je novi operacijski sustav iz Microsofta. Riječ je o operacijskom sustavu Windows 8 čiji se izlazak na tržište u konačnoj inačici očekuje 15. kolovoza 2012. godine. S novim Windowsima Microsoft je učinio do sada najveći skok u povijesti tvrtke. Windows 8 donosi radikalne promjene u odnosu na dosadašnje inačice Windowsa, jer je u potpunosti prilagođen ekranima osjetljivim na dodir te će se moći koristiti na računalima i tabletima.

Novosti u operacijskom sustavu Windows 8 su prije svega zasnovane na novom korisničkom sučelju temeljenom na Microsoftovom jeziku za dizajniranje (eng. design language) Modern UI. Windowsi 8 imaju potpuno novi izgled s pločicama, kakav je Microsoft uveo na Windows Phone 7 platformi, a i sučelje je optimizirano za tablete i mobitele. No, i dalje ostaju klasični prozori. Rezultat je računalo koje radi kao vrsta hibrida PC-a i medijskih tableta, sa svim funkcijama standardnog PC operacijskog sustava, ali s korisničkim doživljajem tableta.

Osim brojnih promjena po pitanju izgleda, Windows 8 donosi i radikalne promjene po pitanju sigurnosti. Najzanimljiviji novitet svakako je zaštita tijekom podizanja operacijskog sustava, čiji je glavni cilj borba protiv rootkit programa koji predstavljaju najopasniju vrstu zlonamjernih programa. Osim nje valja istaknuti i poboljšane programe SmartScreen filter i Windows Defender, čiji zadatak je zaštititi računalo od sigurnosnih prijetnji tijekom rada korisnika. Iz mnoštva drugih sigurnosnih pojačanja izdvaja se i slikovna lozinka kao jedan od zanimljivih dodataka operacijskog sustava Windows 8.

Poslovnim korisnicima svakako će se najviše svidjeti Windows To Go koji omogućuje korisniku pristup poslovnom primjerku  operacijskog sustava (zajedno s poslovnim aplikacijama, podatcima i postavkama) s vanjske USB memorije. Njime je osiguran siguran pristup poslovnim aplikacijama u situacijama kada je uređaj preko kojeg se pristupa izvan poslovne mreže ili nema pristupa internetu, što je u današnje vrijeme ubrzanog način života i rada dobrodošla opcija.

Dosadašnje recenzije operacijskog sustava Windows 8 većinom su pozitivne te su se mnogi novinari i analitičari složili da je riječ o modernom operacijskom sustavu prilagođenom posljednjim trendovima na tržištu. No, u medijima se moglo pročitati i dosta kritika korisnika koji su ispitali Preview inačicu  i koji se nikako ne mogu naviknuti na novo sučelje i druge novitete koje donosi ova verzija te joj neki čak predviđaju sudbinu Windows Viste. Također, mnogi proizvođači raznih aplikacija izražavaju zabrinutost da bi s novom verzijom Microsoftov operacijski sustav mogao postati zatvorena platforma putem koje će ova kompanija ograničavati konkurenciju i njihov pristup toj platformi jer će Microsoft igre i aplikacija prodavati putem Windows Storea.

Hoće li Windows 8 uspjeti ispuniti obećanja o sebi i svidjeti se korisnicima te postaviti nove standarde operacijskih sustava pokazat će se tek nakon izlaska konačne verzije na tržište.